Depremzedelerin anıları mural sanatıyla Karşıyaka'da yaşayacak
HABER MERKEZİ / Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, gönüllü çalıştığı deprem bölgesindeki izlenimlerini Bostanlı’da bir mural çalışması ile anlatarak kente armağan eden Meksikalı Roberto Marquez’i ziyaret etti.
Bir aktivist olarak şahit olduğu toplumsal olaylarda, felaketlerde insanlara dayanışma ve yardım eli uzatmak için gönüllü olduğunu belirten Marquez, Karşıyaka’ya da böyle kalıcı bir anı bıraktığı için memnun olduğunu dile getirdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu acılardan ama bunun yanı sıra gösterilen dayanışma ve yardımlaşma örneklerinden de çok etkilediğini belirten Marquez, bölgede gönüllü çalışmanın kendisi için çok ayrı bir tecrübe olduğunu söyledi. Marquez, “Gördüğüm en acı olaylardan biriydi, bu acıyı tarif edecek kelime bulamıyorum. Türkiye’de şahit olduklarımı daima hatırlayacağım, güzel yürekli insanları kalbimde taşıyacağım” dedi.
Marquez, çalışmasını yapabilmek için kendisine yer gösteren ve destek olan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a, aracı olan ekip arkadaşlarına teşekkürlerini sundu ve hazırladığı başka bir çalışmayı hediye olarak takdim etti. Bir diğer tabloyu ise hem Maraş’ta hem İzmir’de kendisine tercümanlık yapan Fırat Doğan’a hediye etti.
CEMİL TUGAY'DAN TEŞEKKÜRHem tablo için hem de Karşıyaka’ya afetlerin anısını yaşatacak bir duvar resmi çalışması armağan ettiği için Marquez’e teşekkür eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşları bir kez daha rahmetle andığını söyledi. Tugay, “Yaşadığımız, içimizi acıtan bu büyük felaketin yaralarının en kısa sürede sarılmasını diliyor, bir daha böyle büyük acılar yaşamamayı temenni ediyorum. Bu duvar resmini Karşıyaka’mıza armağan ederek kent belleğine aktarılmasına aracı olan Roberto’ya teşekkür ederim” diye konuştu.
Başkan Tugay da Marquez’e teşekkür belgesi ile birbirinden güzel Karşıyaka fotoğraflarının yer aldığı Karşıyaka 2022 kitabını hediye etti.
MURAL SANATI HAKKINDAİngilizce kelime olan "mural" "duvar" anlamına gelir. Duvar sanatı da doğrudan doğruya duvara, tavana veya benzeri bir kalıcı alt tabakaya boyanarak uygulanan grafik sanat eserine denilir. Duvar resimleri yaparak duvarları çeşitli şekillere boyayan kişilere ise "muralist" ismi verilir. Bulunduğu yere hareketlilik katarak duvarlara canlılık veren mural sanatının tarihi ilk çağlara kadar uzanır. Mural sanatı sayesinde insanlar gündelik yaşamlarını ve duygularını duvarlara resmederek başka insanlarla da paylaşmıştır.
Meksikalı Roberto Marquez, deprem izlenimlerini Bostanlıda yaptığı mural çalışmasıyla Karşıyaka sokaklarına taşıdı