PERYÖN: Hedef İş’te İyilik

BHA - Son 10 yıldır gündemde olan wellbeing (esenlik) kavramı pandemi ile birlikte gündemin ilk sırasına taşındı. İş dünyasının en önemli kaynağı olan insanın zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak iyi olması, iş sonuçlarının da iyi olmasını sağlıyor. PERYÖN - Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin iş yaşamı ve insan kaynakları dünyasının nabzını tutan Popüler Yönetim Dergisi (PY) son sayısında (93. Sayı) wellbeing (esenlik) konusunu tüm yönleriyle masaya yatırdı.

Pandemi ile değişen iş ve yaşam koşullarımıza daha kolay adapte olabilmek, iş-özel yaşam dengesini sağlıklı şekilde yürütebilmek için wellbeing (esenlik) uygulamaları giderek önem kazanıyor. Kurumsal wellbeing, birçok açıdan çalışanların mutlu edilmesini sağlayan, zihinsel ve fiziksel olarak iyiliği ve dolayısıyla bütüncül bir sağlık ve mutluluk halini hedefleyen uygulamalar bütünü olarak tanımlanabilir.

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin iş yaşamı ve insan kaynakları dünyasının nabzını tutan Popüler Yönetim Dergisi (PY) de son sayısında (93. Sayı) kurumsal wellbeing konusunu tüm yönleriyle ele aldı.

WELLBEİNG YATIRIMLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR

Actifit’in İK teknolojisi markası Wellbees’in hazırladığı “2021 İnsan Kaynaklarının Geleceği Raporu” sonuçlarına göre çalışanların yüzde 36,9’u ofis içi iletişim, yüzde 35,4’ü ise wellbeing uygulamalarına yönelik ihtiyaçlarının organizasyonları tarafından yeterince karşılanmadığını düşünüyor. Bu doğrultuda, daha verimli ve üretken çalışanlara sahip olmak isteyen kurumların -özellikle pandemi gerçeğiyle yüzleştikten sonra- insan esenliğine daha fazla yatırım yapmaları gerekiyor. 

PERYÖN – Popüler Yönetim Dergisi (PY)’de yer alan bilgilere göre pandemi sürecinde çalışan ihtiyaçları temelli olarak kurumsal wellbeing uygulamaları da arttı. 2019’da dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre 200 ya da daha çok çalışanı olan kurumların yüzde 84’ü bir çalışan esenliği programı başlattı. Şirketlerin yüzde 88’i ise duygusal, fiziksel, spiritüel, sosyal, finansal, çevresel, mesleki olarak ayrılan esenlik dikeylerinin en az birinde bir inisiyatif başlattığını belirtiyor.

YÜKSEK PERFORMANS ANAHTARI

PERYÖN – Popüler Yönetim Dergisi (PY)’nin derlediği bilgiler çalışanların zindeliğinin kurumsal performansı desteklediğini ortaya koyuyor. Bu görüşün yaygın olarak kabul edilmesi nedeniyle, çalışan zindeliği kurumlar açısından artık en büyük öncelik alanlarından biri haline geldi. Deloitte 2020 Global İnsan Kaynakları Trendleri araştırmasına göre kurumlar için en önemli İK trendlerinin başında “zindelik” geliyor. Bu alanda, kurumların yüzde 38’i kendini “çok hazır”, yüzde 12’si ise “hazır” olarak tanımlıyor. Bu alanda en önemli konulardan biri, şirketlerin zindelik gibi kişisel bir konuyu ele alış şekilleri ve etkiyi bireylerin ötesine taşıyabilmek. Araştırmaya göre zindeliğe yönelik çabaların çalışanın performansına yansıyabilmesi zindeliğini gözönünde bulundurmak yerine, onu işin merkezine koyan bir yapı tasarlanması gerekiyor. Bunu sağlayarak kurumlar yalnızca çalışanların kendilerini iyi hissetmelerine değil, aynı zamanda en iyi performansı göstermelerine de yardımcı olacak. Kurumlar, esenlik alanına yapacakları yatırımlar sayesinde zindelik ve kurumsal sonuçlar arasındaki bağı güçlendirebilir. Bu yatırımlar, daha fazla aidiyet duygusu geliştirecek şekilde yeniden yapılandırılabilir.

“360º DERECE İYİ OLMA HALİNE ODAKLANMALIYIZ”

PERYÖN - Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Buket Çelebiöven wellbeing uygulamalarının insan yönetimi profesyonelleri için pandemi öncesi bir öncelik olduğuna dikkat çekti. Pandemiyle ortaya çıkan zihinsel, duygusal ve fiziksel iyi olma gündeminin konuyu olması gereken yere taşıdığına değinen Çelebiöven “İnsanın her açıdan refah içinde olmadığı bir ortamda yüksek performanstan söz etmek mümkün değil. Tüm araştırmaların ortaya koyduğu gibi, yönetim takımları insanın 360º iyiliğine odaklanmalı. Ezber bozan detaycı bir yaklaşımla ekiplerimizi bireyler düzeyinde düşünüyor olmalıyız. Hayal edilen çalışan bağlılığına, dolayısıyla yüksek başarı hedeflerine ancak bu yaklaşımla varabiliriz” dedi.

PERYÖN - Popüler Yönetim Dergisi (PY), 2005 yılından bu yana okurlarıyla iki ayda bir buluşuyor. Tüm ulusal ve uluslararası şirketlerde yöneticilik yapan PERYÖN üyelerine gönderilen en yaygın dergi olma özelliğini de taşıyan PY, ortalama 5 bin kişiye ulaşıyor. PY, toplumsal iyilik için çalışan kariyer sahibi insanların başarılı girişimlerini okuyucularıyla buluşturuyor, ortak bir sinerji yaratıyor. PY Dergi’ye Turkcell Dergilik uygulamasından da erişmek mümkün.