EFES SELÇUK’UN KADIN ÜRETİCİLERİ YAŞAM KÖYÜ’NDE BİR ARAYA GELDİ
HABER MERKEZİ - 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü için Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde kadın üreticilere yönelik bir etkinlik düzenlendi. Kentin kadın üreticilerini buluşturan etkinlikte Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Kadın üreticiler aslında tarımın ve üretimin görünmez kahramanlarıdır” dedi.
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün kurulma sürecini ve neden kurulduğunu anlatan Başkan Sengel; “ Siz kadın üreticilerle 15 Ekim 2019’da Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde bir araya geldiğimizde şöyle bir şeyden bahsetmiştik: Biz bir yer kuracağız. Kurduğumuz yerde kadın üreticiler kendi üretmiş oldukları ürünleri tüketicinin gözünün içine bakarak satmalarını sağlayacağız. Kadın Üretici Pazarı’nı kurduk. Ama öyle bir yer yapacağız aynı zamanda kadınlar bizim plantasyon alanlarımızı kullanarak kendi yapmak istediklerini yapacaklar. Kadınlar üretecek, biz o kadınlardan ürünlerini satın alıp halka satacağız dedik. Biz de Efes Tarlası Bakkalı’nı kurduk. Öncesinde Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. Çoğaldıkça üretmeyi ve hep birlikte bir şeyler paylaşmayı daha doğru yapacağımızı biliyoruz” dedi.
BİRLİKTE ÜRETEREK SAĞLIKLI YARINLARA KAVUŞACAĞIZ
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde çocuklara yönelik düzenlenen eğitimlerin ilerleyen dönemde her yaştan üreticiyi de kapsayacağını belirten Başkan Sengel; “Doğru tarım teknikleriyle daha doğru şekilde üretim yapmak ve sağlıklı yarınlara kavuşabilmek adına üretime sizlerle birlikte dahil olmak istiyoruz. Bu yüzden kadın üreticiler bizim için çok önemli. Bu yüzden sizlerin yönlendirmesi bizim için çok önemli. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz Kutlu Olsun. Birlikte üretip birlikte yönetebilmemiz için her zaman siz kadın üreticilerle birlikte hareket edeceğiz” dedi.
Başkan Sengel’in konuşmasının ardından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün neden kurulduğu ve verilen eğitimlerin kapsayan bir sunum yapıldı.
KÜÇÜK ÜRETİCİ OLMADAN TARIM OLMAZ
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde kadın üreticilere yönelik düzenlenen eğitime katılan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına etkinliğe katılan Mine Pakkaner Doğa Dostu Tarım Uygulamaları konulunu sunumunu yaptı. Endüstriyel tarıma karşı doğa dostu, kadim tarım yöntemlerinin kullanılması gerektiğinin altını çizen Pakkaner; “Ülkemizin ve dünyanın tarımsal geleceği adına Küçük Aile Çiftçiliğini çok önemli buluyorum. Küçük üretici olmazsa tarım asla sürdürülebilir olmaz. Siz küçük üreticiler gıdanın ve geleceğinin teminatısınız. Tarımda emeği olan, elini taşın altına koyan herkesin Çiftçiler Günü kutlu olsun. Pandemi tarımın, gıda egemenliğinin ne kadar önemli olduğunu bize daha fazla anlattı. Tüm üretenlerin emeğine sağlık” dedi.
Toprak Analizi konulu sunum yapılmasının ardından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü sebebiyle düzenlenen etkinlik sona erdi