‘NAR’ Eğitimleri Medyada Değişim Yaratacak
HABER MERKEZİ - İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Programı desteği ile başlayan ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ eğitimleri başladı. 45 Gazetecinin, eğitmenlerin ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla başlayan eğitimler, 30 saat sürecek.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Hollanda Krallığı Büyükelçiliği desteği ile başlayan ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ gazeteci eğitimlerinin ilk oturumu 04 Kasım 2021 tarihinde yapıldı. İzmir, Manisa ve Muğla’dan 45 gazeteci, iletişim fakültesi öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı eğitim, online olarak gerçekleştirildi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, ülkemizde her gün katlanarak artan kadın ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddete karşı, medya dilini dönüştürmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ‘NAR- Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi’ ile yola çıktıklarını anlattı. Proje Ortağı İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter, proje kapsamında düzenlenecek mahalle toplantılarında etkin olarak yer alacaklarını belirterek, şiddete karşı ‘Nar Projesini’ yaygınlaştırmaya hazır olduklarını kaydetti. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar ise Nar projesinde psikolog ve sosyolog desteği vererek, sahada İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin destekçisi olacaklarını söyledi.
Şiddeti Anlatmak için 30 saatlik Eğitim
Proje eğitim koordinatörü Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi başkanı kimliğiyle Prof.Dr. Sevda Alankuş, “toplumsal cinsiyet odaklı iletişim” eğitimlerinin konusunda uzman eğitmenlerle verileceğini ifade ederek, proje eğitmenlerini tanıttı. Prof.Dr. Eser Köker, Doç.Dr. Hatice Çoban Keneş, Doç.Dr. Meral Özçınar, Avukat Birgül Değirmenci, İletişim Uzmanı Fehmi Ağduk ve Bianet editörü Evrim Kepenek tarafından gerçekleştirilecek eğitimler 30 saat online olarak planlandı. 11 Aralık’a kadar devam edecek eğitimlerde; “Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet Nedir? Şiddet ile karşılaşınca ne yapmalı?”; “Medya ve STK çalışanları için şiddete uğrayanlara yaklaşım”; “Toplumsal Cinsiyet Odaklı İletişim ve Şiddeti anlatmak” konularının tartışılacağı seminerler ve toplumsal cinsiyet odaklı haber, video ve kampanya atölyeleri gerçekleştirilecek.
Atölyeler sonucunda katılımcılar projenin amaçlarını gözeten yazılı/görsel haberler, 5 dakikalık belgesel niteliğinde yapımlar ve şiddet karşısında bilgilendirici ve güçlendirici olmak üzere, radyo cıngılı, podcast, kamu spotu, billboard ile sosyal medya içeriği üretimlerini kapsayan bir kampanyaya imza atacaklar.
‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ 15 ay sürecek.