Yapay zeka ile sıfır kazaya yolculuk

HABER MERKEZİ / Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı’nın intenseye iş birliği ile hayata geçirdiği, ‘İSG Teknolojilerini Yaygınlaştırma Projesi’nin İmza Töreni, GEBKİM OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Törende konuşan GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, OSB’lerde de bu bilincin yaygınlaşması için çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini belirterek, “GEBKİM OSB olarak ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ bizim çalışmalarımızın ana maddesini oluşturuyor. Bu alanda benzer bir çalışmayı da GEBKİM bünyesinde hayata geçiriyoruz. Türkiye’de ilk olan projemiz TİSK’in düzenlediği ‘Ortak Yarınlar 2021’ Ödülleri’nde İş Sağlığı ve Güvenliği kategorisinde birincilik ödüle layık görüldü.” ifadelerini kullandı.

İş kazalarının teknoloji kullanımıyla önüne geçilmesi amacıyla yürütülen Türkiye’nin ‘Sıfır Kazaya Yolculuk’ süreci, GEBKİM OSB ev sahipliğinde düzenlenen imza töreniyle başladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı’nın intenseye iş birliği ile hayata geçirilecek proje sayesinde maddi ve manevi olarak büyük kayıplara yol açan kazaların önüne geçilecek. Proje kapsamında iş yerlerindeki güvenlik kameralarına yapay zeka sistemi entegre edilerek çalışanlar yakın takibe alınacak ve yapay zeka muhtemel bir kazayı önceden tahmin ederek çalışanları uyaracak. Törene ev sahipliği yapan GEBKİM OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı da yaptığı açıklamada çalışanlarının ve onların can güvenliklerinin kendileri için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, benzer şekilde Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ‘Acil Müdahale Yazılımı’ projesinin de kendileri tarafından hayata geçirileceğini vurguladı.

GEBKİM OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşen tören Kocaeli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Muhittin Bilge ve GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı’nın katılımı ile gerçekleşti. Törende, projenin ana paydaşlarından TİSK MCV Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, TİSK İcra Kurulu Üyesi Levent Kocagül ve intenseye CEO’su Sayın Sercan Esen açılış konuşmalarını yaparak protokolü imzaladı.

YAPAY ZEKA YAZILIMI RİSKLERİ ÖNCEDEN BELİRLEYECEK

İSG alanında teknolojik bir çözüm sunan proje ile yapay zeka destekli İSG video analiz yazılım platformu intenseye teknolojisi kullanılarak işletmelerde yaşanan iş kazaları önlenebilir hale gelecek. Ek donanım gereksinimi olmadan, yazılım platformunun iş yerlerindeki mevcut kameralarla entegrasyonu ile üretim sahasındaki iş kazası riskleri önceden belirlenebilecek. Proje ile işletmelere, salgın sürecinde sosyal mesafe kuralları, koruyucu ekipman kontrolü, alan yönetimi, araç ve ekipman takibi gibi konular başta olmak üzere iş yerinin ihtiyaçlarına özel yaklaşımlar sunuluyor. Ayrıca, projede kişisel verilerin gizliliği ve çalışanlar için bilgi güvenliği de ön planda tutuluyor. TİSK ekosisteminde yer alan farklı sektörlerden 200 tesisin teknoloji entegrasyonu, proje kapsamında TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfınca desteklenecek.

“YAKINDAN VE TAKDİRLE TAKİP EDİYORUZ”

Törende konuşan TİSK MCV Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar GEBKİM OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı’ya misafirperverlikleri için teşekkür ederek, “GEBKİM’in iş sağlığı ve güvenliği konusunu çok önemsediğini biliyoruz. İbrahim Bey liderliğinde yürütülen gayretli çalışmaları yakından ve takdirle takip ediyoruz. Ayrıca bizim de bir fabrikamızın burada olmasından dolayı da çok mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“HAYATİ ÖNEME SAHİP”

Yapılan araştırmalara göre dünyada her 7 saniyede 1 çalışanın iş kazası geçirdiğini belirten TİSK İcra Kurulu Üyesi Levent Kocagül ise, “TİSK’İN kurulduğu ilk günden bu yana İSG konusunda üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için çabalıyoruz. Bu projemiz gibi daha nicelerini hayata geçirmemiz hayati öneme sahip.” açıklamasında bulundu.

“GEBKİM’İN EV SAHİPLİĞİ BENİM İÇİN AYRI BİR ÖNEME SAHİP”

GEBKİM’in ev sahipliğinin kendisi ve TİSK için ayrı bir öneme sahip olduğunu da belirten Kocagül, “Rahmetli TİSK ve KİPLAS Başkanımız Sayın Refik Baydur’un GEBKİM’in kuruluşunda çok emeği vardır. Sayın İbrahim Aracı Başkanımız KİPLAS Yönetim ekibimizin çok değerli bir üyesidir. KİPLAS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İşverenler Örgütü’nün Onursal Başkanı Sayın Erol Kiresepi de GEBKİM’lidir. GEBKİM üyeleri gerek İSG alanında gerekse GEBKİM Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi (GEBTEK) gibi öncü çalışmalarda liderlik etmektedirler. Ayrıca İSG alanında da kendilerinin çok değerli çalışmaları var. GEBKİM’in kimya sektöründe ‘Acil Müdahale Yazılımı Çalışması’ TİSK’in Ortak Yarınlar Ödülü sürecinde birincilik almıştır.” şeklinde konuştu.

“TİSK BİZİM İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Organizasyona ev sahipliği yapan GEBKİM OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Türkiye’nin en değerli ve en güzide kurumlarından TİSK’in, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından büyük önem taşıyan “İSG Alanında Sıfır Kazaya Yolculuk” sürecine ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.

TİSK bizim için büyük önem taşıyor. TİSK’te Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan rahmetli Başkanımız Sayın Refik Baydur’un TİSK’e verdiği önem ve GEBKİM OSB’nin oluşmasında en büyük etkiye sahip olmasını unutamayız. GEBKİM OSB bugün Türkiye’de öncü ve rol model bir yapıya sahip olmasını, bunun temellerini atan Kurucu Başkanımız Refik Baydur Bey’e borçludur. TİSK ile ortak değerimiz olan rahmetli Refik Baydur’u huzurlarınızda tekrar rahmetle anıyorum.

“BENZER BİR ÇALIŞMAYI DA GEBKİM BÜNYESİNDE HAYATA GEÇİRİYORUZ”

GEBKİM OSB olarak ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ bizim çalışmalarımızın ana maddesini oluşturuyor. Hatta bu alanda benzer bir çalışmayı da GEBKİM bünyesinde hayata geçiriyoruz. GEBKİM olarak biz de ‘Sıfır Kazaya Yolculuk’ sürecimizi 2021 yılının başında başlattık.

OSB İÇERİSİNDE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI OTONOM ŞEKİLDE DEVRİYE ATACAK

‘Acil Müdahale Yazılımı’ projemizle OSB’miz içerisinde otonom şekilde devriye atacak insansız hava araçları herhangi bir tehlike durumunda otomatik olarak yetkililere haber ulaştıracak şekilde tasarlandı. Böylece acil durumları erken aşamada gözlemleyip, etkili ve güvenli şekilde müdahale edebileceğiz. Türkiye’de ilk olan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen projemiz, TİSK’in düzenlediği ‘Ortak Yarınlar 2021’ Ödülleri’nde İş Sağlığı ve Güvenliği kategorisinde ödüle layık görüldü.

“BU HER ŞEYDEN ÖNCE ÇALIŞANLARA KARŞI BORCUMUZDUR”

Çalışanlarımız ve onların can güvenlikleri bizim için önemli. Bu her şeyden önce yılmadan, usanmadan emeklerini ortaya koyan çalışanlarımıza karşı borcumuzdur. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek ortaya çıkarılan bu güzide projede emeği geçen TİSK, TİSK Mikrocerrahi Vakfı ve intenseye teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“INTENSEYE’NİN YAZILIMININ ÖĞRENCİLERE ÖĞRETİLMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Bir ilave de Sayın Valimizin önderliğinde Kocaeli’de yapılan ‘Modern Fabrika Projesi’ de sanırım yakında başlayacak. Bu modern fabrikalarda intenseye’nin bu yazılımının öğretilmesi ve kullanılması büyük önem taşıyor.

Bu yazılımın daha iş yerlerine gelmeden mesleki ve teknik Anadolu liselerinden başlanılarak tanıtımının yapılması çok önemli olacaktır. Genç öğrencilerimizin, ara eleman dediğimiz elemanlarımızın böyle bir yazılımın varlığı konusunda bilgilendirilerek, iş ve iş güvenliğine ne kadar önem verildiği farkındalığını yaratmak çok iyi olacaktır.

Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası KİPLAS vasıtası ile organik bağımız bulunan TİSK’i OSB’mizde ağırlamaktan gurur duyuyor, bu değerli organizasyonun imza töreninin OSB’mizde yapılmasından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum