Öğrencilerden Geri Dönüşüm Kartal Heykeli

HABER MERKEZİ / İzmir Doğal Yaşam Parkı çevresinde yerlere atılan geri dönüştürülebilir atıkları toplayan Karşıyaka Sınav Koleji ortaokul öğrencileri, elde ettikleri teneke içecek kutusu, pet şişe, dondurma çubuğu, CD gibi malzemelerle bir buçuk metrelik bir kartal heykeli ortaya çıkardı. Çevre ile ilgili mesajlarını sanat yoluyla vermek isteyen öğrenciler, dört aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıkardıkları kartal heykelinin açılış töreninde “Doğayı kirletme, geleceğimi karartma!” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteğini de alarak öncelikle İzmir Doğal Yaşam Parkı çevresinde yerlere atılan geri dönüştürülebilir atıkları toplayan Karşıyaka Sınav Koleji ortaokul öğrencileri, bu yolla elde ettikleri teneke içecek kutusu, pet şişe, dondurma çubuğu, plastik kapak, CD gibi malzemeleri kullanarak bir buçuk metrelik bir kartal heykeli oluşturdu. Onlara sosyal bilgiler ve resim öğretmenleri mentörlük etti.

Geri Dönüşüm Kartal Heykeli’nin açılış töreninde öğrencileri İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Kılıç, Sasalı Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Şahin Afşin ile İzmir Sınav Kolejleri Kurucu Temsilcisi İlker Sümer yalnız bırakmadı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Kılıç, şu ifadeleri kullandı;

“Bugün burada büyük bir hayranlıkla el emeğiniz, göz nurunuz eserinize bakıyoruz. Bu eseri hayata getirmeden evvel çevre için kirlilik kaynağı olabilecek bu nesneleri naif düşüncelerinizde, zarif ellerinizle dönüştürdüğünüz heykele bakıyorum ve bir hayali görüyorum. Sanat; atığı bir esin kaynağı esere çevirebilecek bir sihirdir. Süpürgecimiz için iş, toplayıcı için ekmek, sizin ellerinizde sanat. Geri dönüşüm ve atık konusunda kurumumuz ne düşünüyor somut iki projemiz ile anlatmak isterim. Birincisi İZDÖNÜŞÜM! Bu proje ile ekmeğini çöpten kazanan insanları kooperatifleştiriyoruz. Emeklerini bütünlüyoruz. Sosyal güvence altına alarak hayat mücadelesinde yanlarında yer alıyoruz. İkinci örneğimiz ise Çöp Gazından Enerji Üreten Atık Toplama Tesislerimiz. Çöp değersiz, atık ise işe yaramaz madde değildir. Çünkü sizler nasıl ki bu eseri ortaya çıkardınız bizim de sanatımız belediyeciliğimizdir.”

İzmir Sınav Kolejleri Kurucu Temsilcisi İlker Sümer ise şunları söyledi;

“Gençler gezegenimizin bilinçsiz tüketim nedeniyle bir çöp yığınına dönüşmesini istemiyor. Gençler geri dönüştürülebilir atıkların çöpe gitmesini istemiyor. Gençler sürdürülebilir bir gelecek istiyor. Yapılan araştırmalar dünyadaki çevre kirliliğinin yüzde 50’sinin, son yıllarda meydana geldiğini ortaya koyuyor. Biz insanlar gün geçtikçe daha fazla çöp oluşturuyoruz. Bu durum hem nüfusumuzun giderek artmasından ve hem de daha önemlisi bizden önceki nesillerin hiçbirinin sahip olmadığı kadar çok eşyaya sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Evimiz olan dünyamızın geleceği için bilinçli tüketiciler olmaya ve geri dönüştürülebilir atıklarımızı ayrıştırarak onlara geri dönüşüm yoluyla ikinci bir şans tanımaya mecburuz. Örneğin bir şişeyi yeniden imal etmek yerine geri dönüşümünü gerçekleştirmek, bir televizyonu 20 dakika çalıştırabilecek kadar enerji tasarrufu yapmamızı sağlıyor. Ve geri dönüşüme gönderilen bir şişe sadece üç haftadan daha kısa bir zamanda tekrar süpermarket raflarında yerini alabiliyor. İsviçre ve Finlandiya’da cam şişe ve kavanozların yüzde 90’ından fazlasının geri dönüşümü yapılıyor. Bugün açılışını yaptığımız Geri Dönüşüm Kartal Heykeli’ni meydana getiren gençler, bizlerden, hepimizden geri dönüşüm konusunda yüzde 100 oranına ulaşmamızı bekliyorlar.”