Pandemi İle Birlikte Finansal Teknoloji Sektöründe Bir Devrim Yaşanıyor
BHA / GOOINN, finans sektöründeki son teknolojik gelişmeleri “Fintech” araştırma raporu ile masaya yatırdı. GOOINN her ay farklı bir sektörler için araştırma raporları hazırlamaya devam edecek…
Şirketlerde inovasyon kültürünü bilimsel ve rasyonel şekilde yönetme konusunda çözüm ortaklıkları yapan GOOINN, finans sektörüne yönelik “Fintech - Finans Teknolojileri” konulu bir araştırma raporu yayınladı. Finans sektöründe teknolojiden yararlanılarak geliştirilen ürün, hizmet ya da çözümlerinin ulaştığı noktayı ele alan çalışmada özellikle “Pandemiyle birlikte finansal teknoloji sektöründe bir evrim yaşandığı ve birçok finans kurumunun yeni teknolojilere erişmek için gelişmekte olan teknoloji şirketleriyle birlikte ekipler kurarak daha fazla ürün ve pazarlar ortaya çıkarmaya başladığı” ortaya kondu.
Her ay farklı bir sektörü derinlemesine inceleyen GOOINN tarafından hazırlanan FinTech raporunda; Türkiye’de Fintech pazarının yeniliklere açık ve değişen taleplere hızlı bir şekilde adapte olabildiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi; “Müşteriler nakitten ziyade kredi kartı ile hareket etmeye daha istekli bir görüntü çiziyorlar. Bu durum pazardaki talebi arttıran en önemli faktörlerin başında geliyor. Türkiye’de finansal hizmet sektörünün bel kemiğini oluşturan bankalar ve onların Fintech’lerle olan ilişkileri bankalara bağlı olarak değişmektedir.
Bazı bankalar Fintech’leri kendilerinin dijitalleşme sürecine destek veren iş ortakları olarak görürken, bazıları ise sektörde güveni zedeleyecek faaliyetler gösteren oyuncular olarak nitelendirmektedir. Fintech’ler özellikle bankaların erişemediği pazar ve hizmetlere odaklanıp sisteme değer sağlayabilmektedir. Buna örnek olarak Fintech firmalarının ön ödemeli kart üzerine odaklanan iş modelleri ile hem kendilerini hem de bankaları başarıya ulaştırmaları verilebilir.”
FİNTECH PAZARI BÜYÜYOR
GOOINN tarafından hazırlanan kapsamlı raporda ayrıca dünya pazarıyla doğru orantılı olarak Türkiye’de de Fintech pazarının her yıl ortalama yüzde 14 oranında büyüdüğü ve aralarında PayTR, PayCore Papara, Figopara, DigiliraPay, Tekkredi, PlusOneMinusOne ile Kiraplus gibi Fintech firmalarının bulunduğu firma sayısının 200’ü geçtiği de kaydedildi.
Fintech pazarının Türkiye’de bu kadar canlı ve hızlı büyüyen bir yapıda olmasını ülkede finans sektörünün güçlü olmasına bağlayan raporda gelişen pazar dinamikleriyle ilgili şu konulara değinildi; “Ülkemizdeki genç ve dinamik iş gücünün bulunması ve özellikle teknoloji, finans ile bankacılık alanında yetenekli insan kaynağının olması Fintech ekosisteminin hızlı büyümesinde önemli bir role sahiptir. Küresel Fintech geliri 2019- 2024 yılları arasında yüzde 11,7 büyüyeceği belirtilirken, 2018 yılında yaklaşık 92 milyar Euro olan gelirlerin, 2024 yılında 188 milyar Euro olması tahmin edilmektedir. Bu durum çerçevesinde yabancı yatırımcıların hızlı bir trend yakalayan Türkiye’ye olan ilgilerini tekrar arttırmaya başladığını gözlemlenmektedir.”
KRİPTO VARLIKLAR BÜYÜK BİR AKIM HALİNE GELECEK
“FinTech- Finans Teknolojileri” konulu araştırma raporunda ayrıca, 2021 yılından itibaren ödemeler alanındaki yatırımlar dünya çapında etkisini sürdürmeye devam edeceği aktarılırken, gömülü finansta güçlü bir büyüme beklendiği ortaya kondu. Bu büyümenin satın al-sonra öde programlarında, hizmet tekliflerinde ve ilgili ortaklıklarda olabileceğinin öngörüldüğü bildirilirken, Fintech için yeni pazarların ortaya çıkacağı da raporda yer aldı. Fintech sektörünün dünyadaki mevcut durumu ve geleceğinin de araştırıldığı raporda şu noktalara dikkat çekildi;
Amerika küresel olarak fintech yatırımlarının merkezi olmaya devam ederken, Kuzey Asya ve Güney Amerika’da bu Fintech merkezleri gelişecek. Fintech alanında da halka arzlarda küresel olarak artış gerçekleşecek. Fintech’lerin kazanımlarını hızlandırmak ve küresel olarak büyümek için birleşme ve satın alma faaliyetlerinin yayılacak. Kripto varlıklar büyük bir akım haline gelecektir. Dijital defter teknolojilerine, stablecoin’lere ve merkez bankası dijital para birimlerine olan ilgi artacak.