WHATSAP İLETİŞİM

Omicron vartantı göz sağlığını da etkiliyor

Sağlık (HM) - Haber Merkezi | 18.01.2022 - 19:00, Güncelleme: 18.01.2022 - 19:55
 

Omicron vartantı göz sağlığını da etkiliyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı, önceki Covid-19 türlerine göre farklı semptomlarla kendini belli ediyor!
HABER MERKEZİ / Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı, önceki Covid-19 türlerine göre farklı semptomlarla kendini belli ediyor. İngiliz bilimadamlarının yaptığı araştırma, Omicron varyantının halk arasında pembe göz ya da kırmızı göz hastalığı olarak bilinen Konjonktivit hastalığına da yol açtığını ortaya koydu. Konjonktivit'in göz sulanması, ağrı, kaşıntı ve çapaklanma gibi belirtilerle kendini belli ettiğini belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, hastalığın yaşam kalitesini olumsuz söyledi. TEMASTAN KAÇININ Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Asena, “Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır. Konjonktivit, farklı sebeplerle görülür. En sık mikroplar, alerji ve çevredeki irritan maddeler, örneğin sigara dumanı ve hava kirliliğidir. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde göz kızarır ve çok miktarda çapaklı akıntı olur, çok çapaklı durumlar akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz doktoruna başvurmanız gereklidir. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır ve mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz vakit geçmeden ellerinizi yıkayınız” diye konuştu. DAMLA TEDAVİSİ UYGULANIYOR Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanıldığını ve hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza da uzman göz doktorunun karar verdiğini ifade etti. Düzenli göz muayenesinin önemine de dikkat çeken Asena, şöyle devam etti: “Göz kızarıklığına sebep olabilen başka ciddi göz hastalıkları da vardır. Bu nedenle göz kızarıklığında göz doktoruna görünmenizde yarar vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna görününüz çünkü basit konjonktivitte bunlar görülmez. Ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti glokom, göz ülseri veya göz içinde iltihap olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesine gitmenizi öneriyoruz.”
Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı, önceki Covid-19 türlerine göre farklı semptomlarla kendini belli ediyor!

HABER MERKEZİ / Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı, önceki Covid-19 türlerine göre farklı semptomlarla kendini belli ediyor. İngiliz bilimadamlarının yaptığı araştırma, Omicron varyantının halk arasında pembe göz ya da kırmızı göz hastalığı olarak bilinen Konjonktivit hastalığına da yol açtığını ortaya koydu. Konjonktivit'in göz sulanması, ağrı, kaşıntı ve çapaklanma gibi belirtilerle kendini belli ettiğini belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, hastalığın yaşam kalitesini olumsuz söyledi.

TEMASTAN KAÇININ

Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Asena, “Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır. Konjonktivit, farklı sebeplerle görülür. En sık mikroplar, alerji ve çevredeki irritan maddeler, örneğin sigara dumanı ve hava kirliliğidir. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde göz kızarır ve çok miktarda çapaklı akıntı olur, çok çapaklı durumlar akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz doktoruna başvurmanız gereklidir. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır ve mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz vakit geçmeden ellerinizi yıkayınız” diye konuştu.

DAMLA TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanıldığını ve hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza da uzman göz doktorunun karar verdiğini ifade etti.

Düzenli göz muayenesinin önemine de dikkat çeken Asena, şöyle devam etti: “Göz kızarıklığına sebep olabilen başka ciddi göz hastalıkları da vardır. Bu nedenle göz kızarıklığında göz doktoruna görünmenizde yarar vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna görününüz çünkü basit konjonktivitte bunlar görülmez. Ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti glokom, göz ülseri veya göz içinde iltihap olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesine gitmenizi öneriyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karsiyakalim.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.