WHATSAP İLETİŞİM

Tarihi Bıçakçı Han’da Yıldız Sineması belgeseli

Kültür Sanat (HM) - Haber Merkezi | 19.10.2021 - 19:45, Güncelleme: 19.10.2021 - 19:50
 

Tarihi Bıçakçı Han’da Yıldız Sineması belgeseli

İBB Başkanı Tunç Soyer’in kent yaşamına kazandırdığı Bıçakçı Han'da “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kent yaşamına kazandırdığı Bıçakçı Han'da “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i bir kültür sanat kentine dönüştürme vizyonu kapsamında çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Sineması özel gösterime hazırlanıyor. Doç. Dr. Dilek Tunalı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli 23 Ekim’de 18.00’de tarihi Basmane’deki Bıçakçı Han’da ilk gösterimini yapacak. 1 saat 35 dakikalık belgesel için yaşları 62 ile 92 arasında değişen 19 kişiyle görüşüldü. Tanıklığına başvurulan isimler, Yıldız Sineması’na komşu olan Tilkilik, Namazgah, Faik Bey, Ballıkuyu ve Yıldız Sineması’nın arkasında, sinema profesörü Alim Şerif Onaran’ın da yaşadığı 1276 Sokak’ta yaşayan sinema müdavimlerinden oluşuyor. Mavi boyalı sinema Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve filmin yönetmeni Doç. Dr. Dilek Tunalı, 1952-1988 yılları arasında kentin sinema ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yıldız Sineması’nın Türkiye’nin değişen sosyo-politik ve sosyo-kültürel durumuna ayak uydurduğunu söyledi. Dilek Tunalı şöyle devam etti: “Tüm bu değişimleri Yıldız Sineması’nın hem perdesinde hem binasında hem de seyirci profilinde görebilmek mümkün. 1988’den sonraki dönemde binanın spor oyunlarına yönelik bir mekan olarak kullanılmaya başlanması da bunun kanıtı. Biz bu filmde bir zamanların mavi boyalı Yıldız Sineması’nın belleğini ortaya çıkarmaya çalıştık.” Kent tarihinde iki simge yapı Yıldız Sineması 1953’te yazlık sinemadan kapalı sinemaya dönüştürüldü. 1957’de yeniden inşa edilen sinema, kapılarını Zeki Müren konseriyle açtı. Yıldız Sineması’nda sihirbaz gösterilerinden konserlere, operetlerden tiyatrolara kadar farklı pek çok sanat etkinliği yapıldı. Türkiye ve İsveç güreş milli takımlarının müsabakalarına bile ev sahipliği yapan Yıldız Sineması, futbol sahası olarak da kullanıldı.
İBB Başkanı Tunç Soyer’in kent yaşamına kazandırdığı Bıçakçı Han'da “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kent yaşamına kazandırdığı Bıçakçı Han'da “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i bir kültür sanat kentine dönüştürme vizyonu kapsamında çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Sineması özel gösterime hazırlanıyor. Doç. Dr. Dilek Tunalı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli 23 Ekim’de 18.00’de tarihi Basmane’deki Bıçakçı Han’da ilk gösterimini yapacak.
1 saat 35 dakikalık belgesel için yaşları 62 ile 92 arasında değişen 19 kişiyle görüşüldü. Tanıklığına başvurulan isimler, Yıldız Sineması’na komşu olan Tilkilik, Namazgah, Faik Bey, Ballıkuyu ve Yıldız Sineması’nın arkasında, sinema profesörü Alim Şerif Onaran’ın da yaşadığı 1276 Sokak’ta yaşayan sinema müdavimlerinden oluşuyor.

Mavi boyalı sinema
Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve filmin yönetmeni Doç. Dr. Dilek Tunalı, 1952-1988 yılları arasında kentin sinema ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yıldız Sineması’nın Türkiye’nin değişen sosyo-politik ve sosyo-kültürel durumuna ayak uydurduğunu söyledi. Dilek Tunalı şöyle devam etti: “Tüm bu değişimleri Yıldız Sineması’nın hem perdesinde hem binasında hem de seyirci profilinde görebilmek mümkün. 1988’den sonraki dönemde binanın spor oyunlarına yönelik bir mekan olarak kullanılmaya başlanması da bunun kanıtı. Biz bu filmde bir zamanların mavi boyalı Yıldız Sineması’nın belleğini ortaya çıkarmaya çalıştık.”

Kent tarihinde iki simge yapı
Yıldız Sineması 1953’te yazlık sinemadan kapalı sinemaya dönüştürüldü. 1957’de yeniden inşa edilen sinema, kapılarını Zeki Müren konseriyle açtı. Yıldız Sineması’nda sihirbaz gösterilerinden konserlere, operetlerden tiyatrolara kadar farklı pek çok sanat etkinliği yapıldı. Türkiye ve İsveç güreş milli takımlarının müsabakalarına bile ev sahipliği yapan Yıldız Sineması, futbol sahası olarak da kullanıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karsiyakalim.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.